Qui més i qui menys ha escoltat o llegit que als nens cal festejar-los els èxits, sobretot, perquè els repeteixin.
Si ens costa que facin alguna cosa, quan es decideixen, cal celebrar un petit festival amb la intenció que se sentin recompensats. I així se senten. És fàcil entendre per què.
Jo, tot i amb això, us vull recomanar una cosa més:
Per tal de que aquesta bona impressió quedi fixa en ells feu-los una marca cada vegada.
Què és una marca?
Bàsicament és una acció aliena i simultània al que està passant. Deixeu-me que m’expliqui una mica més.
Primer cal saber que qualsevol marca serveix, sempre que sigui idèntica. Em refereixo al fet de que es faci en el mateix lloc si s’escull una part del cos i amb la mateixa intensitat de pressió i de temps.
Una de les que jo utilitzo amb els petits de la casa, per exemple, consisteix en posar-los el palmell de la mà damunt el seu pit durant 4 segons.
La porten des de l’any i la recordo o repeteixo cada vegada que es presenta l’ocasió.
Com es fa?
¿Recullen les seves joguines? Els felicito i en el moment que percebo la seva gratitud, els imposo la mà sense deixar de parlar perquè ells no se n’adonin.
¿Aconsegueixen acabar el trencaclosques? Els miro somrient i quan em tornen el somriure els imposo la mà centrant la seva atenció en el joc.
¿Ajuden al germà? Els expresso la meva alegria i quan m’adono de la seva satisfacció, els imposo la mà donant-los l’enhorabona.
Què passa?
Passa que ells no s’adonen però el seu subconscient si i arriba un moment en què porten tan associat la situació plaent amb el meu gest que són capaços de sentir-se bé sense necessitat que passi res, només amb el palmell de la mà.
¿I per a què vull que passi això?
Per poder utilitzar la marca i influir en les seves emocions futures.
S’han barallat i un dels dos no aconsegueix calmar-se? Li dic que ja està, que ara estarà bé i li imposo la mà.
És l’hora de dormir i hi ha qui no vol acomiadar-se? Li explico que he de marxar, que és molt tard i li imposo la mà.
La meva marca els activa l’emoció que porten impresa amb ella i es recuperen abans.
.
5 notes a tenir en compte:
1. – Les marques serveixen per bé i per mal i són MOLT potents sobretot en els nens. Perquè amb els nens sempre va per davant el gest a la paraula. PER FAVOR, feu-les servir amb sentit comú, cura i respecte.
2. – Acostumo suggerir marques tàctils perquè són senzilles d’executar però serveixen totes les relacionades amb els sentits: Auditives, olfactives, gustatives (aquestes ja hi ha qui fa segles que les coneix, “caramels”) o visuals.
3. – Les marques s’han de “recordar” més sovint que “activar” perquè no perdin efecte. Tot i això, solen caducar. Si passa, només necessites crear-ne una de nova.
4. – A la pregunta de ¿A partir de quan es poden utilitzar les marques? La meva resposta és des del naixement (fins i tot abans). De fet jo les incloc en les meves estratègies per ensenyar a dormir nadons.
5. – Els adults també ens marquem. Voluntària i involuntàriament. Adonar-nos de que les portem ens permet modificar-les, reforçar-les o, donat el cas, fins i tot prevenir-les. Vegeu un exemple.
.
Deixa un comentari